Olijfhout

Het lichtbruine spint donkert na tot bruin. Het kernhout is geelgrijs tot geelbruin, vaak prachtig getekend door donkerbruine tot zwarte strepen. Het hout is zeer hard en moeilijk splijtbaar. Andere houtsoorten die uiterlijke gelijkenis met olijfhout kunnen vertonen (bijvoorbeeld mutenye) worden wel onder de naam olijfhout of olivier verhandeld (houtinfo.nl,2019) .

Waarom is olijfhout nou zo uniek?

De producten die worden gemaakt van olijfhout, worden gemaakt van hout dat meer dan 100 jaar oud is. Olijfbomen worden over het algemeen pas gekapt als ze geen olijven meer produceren. Het duurt gemiddeld 100 jaar voordat een olijfboom geen olijven meer kan produceren. Hieruit kan je al concluderen dat alle producten die dus van olijfhout worden gemaakt minimaal van 100 jaar oude olijfbomen is gemaakt.

De tafels en andere producten die wij produceren van olijfhout worden gemaakt van een van de hardste soorten hout die er bestaat. Dit maakt met name de producten van olijfhout de meest hygiënische soort hout om te gebruiken. Behalve dat deze houtsoort erg hygiënisch, gaat deze houtsoort ook vele malen langer mee omdat de hardheid van het hout zo hoog is.

Verder zijn er niet veel producenten die werken met olijfhout. Dit komt omdat olijfhout relatief schaars is, waardoor het product weer unieker is.

Waarom wij werken met olijfhout?

Wij zijn verliefd geworden op olijfhout toen we op vakantie waren in Griekenland. Hier groeide de meest fantastische olijfbomen die elk een andere geschiedenis met zich mee brengt. Toen we zagen hoe schaars en uniek het hout was konden wij niet anders dan deze toe te voegen aan onze collectie van favoriete houtsoorten. Niet alleen dit maar met olijfhout weten wij zeker dat je een uniek product in huis haalt en daarmee ook nog eens duurzaamheid van het milieu ondersteunt. De perfecte combinatie van design en natuur.

olijfhout-epoxy-zuilenOlijf-epoxy-zuilolijfhout-epoxy-zuilen
teak-epoxy-bijzettafelteak-epoxy-bijzettafel

Teakhout

Het kernhout is lichtbruin tot goudbruin aan licht blootgesteld nadonkerend. Soms donkerbruin tot zwart geaderd. Na te zijn blootgesteld aan licht verdwijnen de grote kleurverschillen meestal. Teak spint is vuilgrijs, circa 30 mm breed (houtinfo.nl,2019).

Waarom kiezen voor teak?

Teak is een mooie houtsoort die doordat het een natuurlijk product is van zichzelf een warme uitstraling heeft. Deze houtsoort is goed te combineren met andere natuurlijke materialen waardoor je een mooie landelijke look kunt creëren. Als je voorkeur toch bij industrieel ligt kan teak ook prachtig worden gecombineerd met aluminium, staal of rvs. Dit zorgt ervoor dat teak eigenlijk toepasbaar is in elk interieur. Daarnaast is teak een houtsoort dat goed tegen een stootje kan door de hardheid van het hout. Dit zorgt ervoor dat het in principe weinig onderhoud nodig heeft. Als allerlaatst is teak net zoals olijfhout een zeer duurzame houtsoort. Het meeste teakhout dat te vinden is wordt gemaakt van gebruikt hout uit traditionele huizen op Java. Het gaat dus om hergebruikt hout waar geen extra bomen voor zijn gekapt. Daarnaast is teakhout een houtsoort dat ontzettend lang meegaat doordat het zo sterk is.

Suarhout

Suar groeit in Zuid Oost Azië en Zuid Amerika en is zo’n 25 meter hoog. Deze reus heeft een diameter (inclusief takken) van 40 meter. De kleuren variëren van licht tot donkerbruin, het is zeer sterk & zwaar, tot 50 kg/m2 (gedroogd) bij 8 cm dikte en het heeft een rechte houtnerf, waardoor het niet kromtrekt en nauwelijks scheurt.

Waarom kiezen voor suarhout ?

Suar hout is een prachtige houtsoort met een super mooie kleur. Het nervenpatroon is uniek door de vele schakeringen in kleur, van binnen nar buiten, van donker naar licht, allemaal in één schijf van boomstamblad. Naast dat het hout echt prachtig is, is het hout ook nog supersterk. Door de snelle groei van deze houtsoort zijn de houtnerven doorkruisend in elkaar gegrepen. Dit zorgt op zijn beurt weer dat het hout veel minder snel scheurt dan andere houtsoorten. Als suarhout wordt gekapt vervangt het zichzelf snel, dit betekent dat het een duurzame houtsoort is. Daarnaast groeit suar erg snel soms wel 1,5 meter per jaar, als je dus opzoek bent naar een mooi tafelblad uit één stuk dan is suar the way to go. Deze boom kan wel 15 tot 25 meter hoog worden. Dit maakt suar de perfecte houtsoort voor bijvoorbeeld vergadertafels.

Waarom wij werken met suar?

Suar is makkelijk te bewerken. Dit zorgt ervoor dat suarhout makkelijk op maat te maken en is en makkelijk is te customizen voor elk interieur. Wij kunnen deze tafels customizen met bijvoorbeeld gekleurde epoxy maar uiteraard ook met een prachtig onderstel.  Een onderstel kan in een standaard variant worden geleverd zoals bijvoorbeeld de x- of H-poten, maar zijn ook naar eigen wens te fabriceren.

suar-epoxy-tafelsuar-epoxy-tafel
eiken-epoxy-riviertafel

Eikenhout

Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spint. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende \spiegels\, veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat (houtinfo,2019)

Waarom kiezen voor eikenhout?

Net zoals de vorige twee soorten hout is eikenhout ook een zeer harde houtsoort. Het is daarnaast een duurzame houtsoorten die jarenlang mee kan zonder slijtage te vertonen. Doordat eikenhout makkelijk te bewerken is en in vele kleuren te verkrijgen is, is het toepasbaar in elk interieur. Daarnaast geeft eikenhout een natuurlijke aanblik door de zichtbare nerven in het hout. Vandaar dat eiken meubelen met name geschikt zijn voor ruimtes met een landelijk interieur. Echter is eikenhout ook goed te combineren met rvs, stalen of aluminium onderstellen om er eventueel toch iets een industriële look aan te geven.

Waarom wij werken met eikenhout?

Wij gebruiken eikenhout omdat wij het eikenhout vaak mooie natuurlijke vormen vinden hebben. Daarnaast wordt europees eiken vrij veel gekweekt waardoor het een relatief goedkope houtsoort is. Wij hebben daarom de keuze gemaakt om met deze houtsoort te werken omdat wij geloven dat iedereen met elk budget een epoxytafel in huis verdiend. Doordat de aanschafprijs van het eikenhout relatief laag is kunnen wij de tafels aanbieden voor een relatief lage prijs. Dit zorgt ervoor dat toch iedereen een prachtige tafel in huis kan krijgen op deze wijze. Verder is de houtsoort goed te bewerken en te kleuren. Hierdoor is het makkelijk om de houtsoort naar elke gewenste kleur aan te passen en passend te maken na elk interieur.

Kersenhout

Het decoratieve geelbruine, later iets roodbruine, soms wat geaderde kernhout, dat vaak groen strepigheid vertoont, steekt slechts weinig af tegen het smalle lichter gekleurde spint. Hardheid en volumieke massa variëren sterk. Het is vaak licht tot donker roodbruin gekleurd (houtinfo.nl,2019)

Waarom kiezen voor kersenhout?

De laatste jaren is Europees kersenhout steeds moeilijker te verkrijgen, hierdoor wordt kersen steeds meer een houtsoort welke in de meer exclusievere interieurs ter te vinden is.  Kersenhout is een bijzonder duurzame loofhoutsoort die sinds lange tijd gewaardeerd wordt in het interieur. De vlamtekeningen, de fijne nerf, en de wisselende kleurschakeringen geven meubels een degelijke en warme uitstraling. Kersen is een houtsoort variërend in hardheid, afhankelijk van de herkomst van het hout.

Waarom wij werken met kersenhout?

Kersen is in elk opzicht uniek en karakteristiek. De vorm, structuur en kleur van het kersenhout is van geen enkel stuk hout gelijk. Door de windbarsten, haarscheuren, oneffenheden en de aanwezigheid van grote en kleine noesten is het hout perfect voor het maken van epoxytafels. Deze prachtige scheuren en noesten zijn vaak erg mooi om op te vullen met een accentkleur epoxy die je verder in je huis kan laten terugkomen.